Saeimā otrdien, 12.martā, notiks starptautiska konference “Mākslīgais intelekts dezinformācijas atmaskošanai”. Tajā eksperti kopā ar Saeimas deputātiem spriedīs par mākslīgā intelekta nozīmi dezinformācijas apkarošanā un izaicinājumiem Latvijā, Eiropas Savienībā un NATO. Konferenci organizē Saeima sadarbībā ar Latvijas Universitāti.

Konferencē klātesošos uzrunās Saeimas priekšsēdētājas biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica, Latvijas Universitātes profesore, projekta “AI4Debunk” vadītāja Inna Šteinbuka, izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša un NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Konference ir daļa no Latvijas Universitātes starptautiskā projekta “AI4Debunk”, ko universitāte kopā ar citām organizācijām no astoņām valstīm sākusi īstenot Eiropas Savienības pētniecības un inovācijas programmas ietvaros. Tā mērķis ir izstrādāt mākslīgā intelekta rīkus, kas ļautu iedzīvotājiem tiešsaistē veikt uzticamu pārlūkošanu un saziņu. Tas palīdzētu plašākā mērogā apkarot un atklāt dezinformāciju, propagandu un ārvalstu iejaukšanos, lai aizsargātu demokrātiskās vērtības, kā arī palielinātu pilsoņu uzticību, veidojot augstas kvalitātes resursus dezinformācijas atspēkošanas jomā.

Deputāti kopā ar ekspertiem apaļā galda diskusijā spriedīs, kā novērst “infodēmiju” un stiprināt ticību Eiropas Savienības nākotnei. Šajā diskusijā piedalīsies Saeimas priekšsēdētājas biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, Ģeopolitikas pētījumu centra vecākais pētnieks, bijušais Valsts prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Jānis Kažociņš, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītājas vietnieks Andris Kužnieks, kā arī Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekāns, profesors Gundars Bērziņš un Valsts kancelejas Stratēģiskās komunikācijas koordinācijas departamenta vadītājs Rihards Bambals. Diskusiju vadīs žurnālists un Rīgas Stradiņa docētājs Edijs Bošs.

Konference otrdien, 12.martā, notiks Saeimas Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 1, un tā sāksies pulksten 10.00. Ikviens interesents pasākuma norisei varēs sekot līdzi arī Saeimas tīmekļvietnē www.saeima.lv un Latvijas Universitātes tīmekļavietnē www.lu.lv.

Konference tiek rīkota ES programmas ”Apvārsnis Eiropa” projekta “Mākslīgais intelekts dezinformācijas atmaskošanai” (Participative Assistive AI-powered Tools for Supporting Trustworthy Online Activity of Citizens and Debunking Disinformation) jeb projekta AI4Debunk ietvaros. Projektu īsteno starpdisciplinārs konsorcijs, kuru vada Latvijas Universitāte un tajā ietilpst 13 partneri no astoņām valstīm.

AI4Debunk mērķis ir izstrādāt četras uz cilvēku vērstas AI darbināmas saskarnes: tīmekļa spraudni, sadarbības platformu, viedtālruņa lietotni un paplašinātās realitātes/virtuālās realitātes saskarni (AR/VR), kuras pamatā ir pirmā šāda veida atvērtā, koda atmaskošanas API.

<iframe style="border: 0px transparent;" src="//live.tiesraides.lv/saeima.lv/live2/3" frameborder="0" scrolling="no" width="640" height="400" allowfullscreen></iframe>

 

<iframe style="border: 0px transparent;" src="//live.tiesraides.lv/saeima.lv/live2/3" frameborder="0" scrolling="no" width="640" height="400" allowfullscreen></iframe>

https://ai4debunk.eu/

https://www.bvef.lu.lv/petnieciba/petnieciba/ai4debunk-projekts/

 

Dalīties