Labdien, godātā Latvijas Universitātes saime, kolēģi un domubiedri!

Satversmes sapulces dalībnieki!

Man ir gods stāvēt jūsu priekšā kā vienam no diviem kandidātiem, ko Latvijas Universitātes padome atzinusi par cienīgu uzņemties mūs valsts lielākās universitātes vadību.

Esmu uzstājies dažādās, tai skaitā daudzskaitlīgās starptautiskās auditorijās, bet nekad neesmu izjutis tādu satraukumu un atbildību, kāda ir runājot savai Alma Mater, ko jau vairāk kā 20 gadus uzskatu par savu misijas darbu.

Latvijas Universitātei ir unikāla loma Latvijas valsts un sabiedrības pastāvēšanā un attīstībā. Tāpēc uzskatu, ka esošo un nākamo paaudžu vārdā, mums ir jāatjauno sabiedrībā sajūta, ko pirms vairāk nekā 100 gadiem savās atmiņās par Universitātes dibināšanu aprakstīja Latvijas kultūras darbinieks Mariss Vētra – “likās, ka, tikai Latvijas Universitāti atklājot, ir pilnvērtīgi pasludināta arī Latvijas valsts”.

Lai to izdarītu, mums ir tikai atkal no jauna jāapzinās un pasaulei jāatgādina, kas mēs esam! Latvijas Universitāte ir vizionārs un vieds skolotājs, sarežģītu procesu tulkotājs un jēgpilnu risinājumu radītājs, latvisko vērtību, latviešu valodas un tradīciju glabātājs, kas savās rindās apvieno gan jaunības degsmi, gan patiesu gudrību.

Kopā mēs varam Latvijas Universitāti izveidot par vietu, kur paši vēlamies ar prieku strādāt, ikdienas apgūstot ko jaunu, par vietu, kur vēlamies, lai studē mūsu bērni un mazbērni, jo tieši LU palīdzēs viņiem kļūt par izciliem fiziķiem, IT speciālistiem, ķīmiķiem, ģeogrāfiem, biologiem, vēsturniekiem, skolotājiem, valdniekiem, teologiem, žurnālistiem, ekonomistiem, juristiem vai ārstiem.

Mums Latvijas Universitātē ir jāatgriež sajūta, ka cilvēks ir vērtība, sākot no pirmskursnieka līdz jau pensionētiem kolēģiem, par kuriem mums jāturpina rūpēties. Vērtīgs ir ikviens viedoklis – gan pirmkursnieka, ar kura muti runā jaunības maksimālisms, gan pieredzējuša metodiķa un cienījama profesora izsvērts un argumentēts pragmatisms. Tikai saliekot tos visus kopā mēs varam nonākt uz Latvijas Universitātes nākamā attīstības posma - zelta vidusceļa, vieduma un gudrības ceļa.

Uzskatu, ka nākamā rektora stratēģiskais virsuzdevums ir ieraudzīt vērtīgo un izcelt svarīgo studijās, zinātnē un sadarbībā ar sabiedrību. Tāds juveliera darbs – noslīpēt un izcelt dimantus, palīdzēt tiem, kam tas visvairāk nepieciešams!

Man tas ir izdevies, septiņus gadus vadot LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāti, kuras gada budžets šajā laikā ir vairāk kā divkāršojies - no 3,5 miljoniem līdz 7,7 miljoniem eiro, mūžizglītības programmas fakultātei ik gadu dod papildus vairāk nekā vienu miljonu eiro. Savukārt zinātnes projektu finansējumu esam piesaistījuši gandrīz 4 miljoni eiro gadā. Ārvalstu studenti fakultātē veido 12% no studējošo kopskaita jau sen.

LU BVEF ir valsts padomdevējs produktivitātes, konkurētspējas, nodokļu un uzņēmējdarbības jautājumos, lielo datu pētījumos un to izmantošanā. Esam apgāzuši mītu, ka sociālās zinātnes nevar būt “Apvārsnis pētījumu projektu īstenotājs un finansējuma saņēmējs, šobrīd mums ir astoņi šādi projekti, un divos no tiem mēs esam vadošie partneri.

Šo izaugsmes dinamiku vēlos mērogot Latvijas Universitātes līmenī, lai kopā varam paveikt vairāk!

Latvijas un starptautiskā augstākās izglītības telpā dominē arvien pieaugoša konkurence, kā arī izglītības satura un formas transformācija. Tāpēc ļoti būtiska ir LU spēja pieņemt atbildīgumu lēmumu ne tikai rektora vēlēšanās, bet arī pārliecinoši nostāties Latvijas augstākās izglītības telpas vadībā, nostiprināt savas pozīcijas Baltijas jūras reģionā un būt atvērtiem sadarbībai ar visu pasaulei.

Lai to izdarītu, ir svarīga noteiktība un konsekvence. Ja kļūšu par rektoru, es jums visiem varu apsolīt stabilitāti prioritātēs, lēmumos un finansējumā, lai varat darīt savu darbu un pieredzēt pozitīvas pārmaiņas. Tas izriet no manas spējas iekļaut un veicināt dažādību, kas ir Latvijas Universitātes lielā neizmantotā iespēja studijās, zinātnē un attīstībā.

Mēs nevaram nostiprināt Latvijas Universitātes autoritāti sabiedrībā un starptautisko nozīmību, ja neparūpējamies par tiem, kuri to veido. Par savējiem.

Man ir svarīgi iespējot katru no jums, lai tajā ko dariet varat būt vēl labāki. Labāki studijās, labāki docēšanā, labāki pētniecībā un atbalsta sniegšanā kolēģiem.

Jūsu katra, gan studenta, gan darbinieka individuālā attīstība un panākumi būs mana augstākā prioritāte, jo tā kopā veidos Latvijas Universitātes ceļu uz panākumiem. Tāpēc mūsu spēks, kas jāapzinās un jāaudzē ir kopības un atbalsta kultūra, kas nozīmē, ka arī manas durvis gan studentiem, gan mācībspēkiem, administratīvajam personālam būs atvērtas.

Es vienmēr un visur esmu uzvēris, ka latvietis ir talantīgs un visu varošs, bet mēs nemākam sadarboties un mērogot mūsu individuālos sasniegumus. Bet nākotne pieder sadarbībai, tāpēc mums ir jāatrod veidi, kā varam būt nevis atsevišķas zvaigznes, bet zvaigžņota Latvijas Universitāte, nācija un valsts.

Jo neviens negaida, lai mēs būtu perfekti, bet atrodoties uz pilnveides ceļa, lai mēs katrs būtu savā vietā un darītu to, kas mums vislabāk padodas, atbalstītu un papildinātu viens otru. Un es zinu, ka būt par Latvijas Universitātes rektoru šobrīd ir mana īstā vieta.

Šodien un nākamajos gados Latvijas Universitāte ir izšķirošu izvēļu priekšā, kādu nākotni izvēlēties. Šī brīža situāciju labi raksturo citāts, ko droši vien atceramies no bērnībā lasītās grāmatas “Alise Brīnumzemē”, kur Alise jautā Češīras kaķim:

 

- “Vai Jūs man lūdzu nepateiktu pa kuru ceļu es varu no šejienes iziet?

- Tas stipri atkarīgs no tā, kur vēlies nokļūt! – teica Kāķis

- Man vispār vienalga kur… - teica Alise

- Tad jau vienalga pa kuru ceļu iet. – piemetināja kaķis.

- Lai tikai nokļūtu kaut kur , - paskaidroja Alise

- Kaut kur tu noteikti nokļūsi, - teica Kaķis.

- Vajag tika pietiekoši ilgi iet.”

 

Mums katram, kas atrodas šeit zālē, likumdevējs, Latvijas valsts ir uzticējusi veidot Latvijas Universitātes nākotni, tas nozīmē zināt pa kuru ceļu universitātei iet.

Mums ir deleģēts pienākums un uzlikta ļoti liela atbildība izvēlēties to cilvēku, kurš piedāvās skaidru un drošu Latvijas Universitātes attīstības ceļu.

Mums katram ir trīs izvēles, balsot par vienu vai otru kandidātu, vai balsot pret abiem kandidātiem. Katrā no šīm izvēlēm, Universitāte attīstības ceļi būs atšķirīgi, arī laiks kurā mēs nonāksim pie rezultāta, var atšķirties būtiski. Tāpēc, izdarot izvēli, skaidri apzināsimies savu atbildību un mūsu izvēles ietekmi uz Latvijas Universitātes nākotni.

Es aicinu mūs vienoties par kopīgu mērķi - Latvijas Universitātei būt par modernāko, mūsdienīgāko zinātnes universitāti Baltijā un darbos nostiprināt četras mūsu fundamentālas vērtības:

 

Universitāte kā vērtība!

Cilvēks kā vērtība!

Izcilība kā vērtība!

Brīvība kā vērtība!

 

Ja jūs balsosiet par mani, es būšu pagodināts kļūt par jūsu un Latvijas Universitātes rektoru, lai kopā ar jums veidotu labāku Latviju nākamajām paaudzēm!

 

Tēvzemei un Brīvībai!

Zinātnei un Tēvzemei!

Dalīties