Latvijas Universitātē Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātē (LU BVEF) profesors Henrijs Kaļķis no 2020. gada 1. marta līdz 2023. gada 28. februārim veica starpdisciplināru pēcdoktorantūras pētījumu par ergonomiskās slodzes indikatoriem mūsdienu biznesa un tehnoloģiju darba vidē un to uzlabošanas iespējām. Pētījums tika novērtēts Latvijas Zinātnes padomes piesaistīto ārvalstu ekspertu skatījumā ar visaugstāko vērtējumu - 100% izpilde visos rādītājos.

Autors pētījuma gaitā izstrādāja ergonomiskās slodzes novērtēšanas modeli sociāl-tehniskajā sistēmā “Cilvēks-mašīna-vide” un to aprobēja ražošanas uzņēmumos Latvijā. Profesora Henrija Kaļķa izstrādātais modelis ir praktisks rīks, kas ļaus mūsdienu organizācijām nodrošināt vienlaikus darbinieku labklājību un efektīvu biznesu, pamatojoties uz zinātniskajiem pierādījumiem.

Pētījumā veikta padziļināta teorijas analīze par biznesa ergonomiku, to saistību ar biznesa konkurētspēju un efektivitāti, izmantotas mūsdienīgas un inovatīvas pētniecības metodes. Minētais pētījums nodrošina teorētisko un zinātnisko pamatu izpratnei par cilvēkfaktoru un ergonomiskās slodzes indikatoriem moderno tehnoloģiju darba vidē un to savstarpējo mijiedarbību.

Dalīties