Nacionālā atlasē ir noskaidroti Starptautiskās ekonomikas olimpiādes 2021 Latvijas komandas pārstāvji. Valsti olimpiādē, kas norisināsies no 26. jūlija līdz 1. augustam, pārstāvēs divi Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēni - Andris Dalbiņš un Jēkabs Gritāns, Valts Vītums - Jaunzems no RTU inženierzinātņu vidusskolas, Roberts Ralfs Vārslavs no Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas un Emīls Šmits no Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskolas.

Valsts komandas atlasi organizēja Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte (LU BVEF) un tajā piedalījās 13 skolēni, kas šogad uzvarēja Valsts ekonomikas olimpiādē. Atlases jautājumus veidoja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvji un LU BVEF vadošie mācībspēki - finanšu pratības testēšanai prof. Margarita Dunska, bet ekonomikas zināšanu pārbaudei - lektori Egīls Fortiņš un Mārcis Dzelme. Atlase uz Starptautisko ekonomikas olimpiādi notika tikai angļu valodā, jo tā būs darba valoda arī starptautiskajās sacensībās.

“Atlasē skolēniem bija jāparāda sava erudīcija un argumentācijas prasmes par ekonomikas un biznesa aktuālajām problēmām, piemēram, vai ir lietderīgi visiem iedzīvotājiem katru mēnesi izmaksām universālu pabalstu un, kādas būs sekas atbalsta pasākumiem, ar ko valstis mēģina "sildīt" ekonomiku Covid-19 krīzes pārvarēšanai,” sacīja LU BVEF lektore un ekonomikas valsts olimpiādes žūrijas komisijas priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa.

Skolēnu ceļš uz valsts izlasi sākās novadu līmenī, kurā sacentās 791 skolēns, aptverot 185 skolas no visas Latvijas. Tālāk jau valsts līmenī ekonomikas olimpiādē startēja 78 labākie skolēni, no kuriem 15 ieguva medaļas. Pirmo reizi abi atlases posmi notika izmantojot video uzraudzības režīmu, kas ļāva skolēniem droši distancēties un piedalīties olimpiādē no mājām, vienlaikus saglabājos stingru uzraudzību un nodrošinot akadēmisko godīgumu.

“2018. gadā Latvijas komanda kļuva par labākajiem pasaulē un ieguva 1. vietu visu komandu kopvērtējumā. Savukārt 2019. gadā mūsu komanda no olimpiādes atgriezās ar 6 medaļām, bet pērn visi Latvijas komanda dalībnieki ieguva medaļas un 4. vietu kopvērtējumā. Iepriekšējo gadu panākumi Latvijai uzliek lielu atbildību, tāpēc jau pašlaik notiek aktīvs darbs pie pasākuma rīkošanas, kurā mūs atbalsta SEB banka, Latvijas banka un Latvijas Mobilais telefons,” uzsver LU BVEF lektors un Starptautiskās ekonomikas olimpiādes Latvijā organizators Mārtiņš Danusēvičs.

Starptautisko ekonomikas olimpiādi 2021 tiešsaistē organizē LU BVEF un tajā piedalīsies vairāk nekā 30 valstu komandas un 150 jaunieši no visas pasaules. Šogad olimpiāde notiks jau ceturto reizi. Līdz šim olimpiāde ir notikusi Krievijā un Kazahstānā.

Dalīties