14. augustā tika aizvadīts tiešsaistes forums “Digitalizācija izglītībā un uzņēmējdarbības atbalstam”, kurā pētnieki diskutēja par dažādiem digitalizācijas rīkiem un prasmēm to izmantošanā. Forumā piedalījās Valsts pētījumu programmu (VPP) “Ekonomiskais, politiskais un juridiskais ietvars Latvijas tautsaimniecības potenciāla saglabāšanai un konkurētspējas pieauguma veicināšanai pēc pandēmijas izraisītas krīzes (reCOVery-LV)” un “Latvijas mantojums un nākotnes izaicinājumi valsts ilgtspējai (INTERFRAME-LV)” dalībnieki. Forumu vadīja Liepājas Universitātes (LiepU) Dabaszinātņu un inovatīvo tehnoloģiju institūta (DITI) Aprites ekonomikas centra vadītāja un Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) doktorante Lilita Ābele.

“Reģionālie forumi ir pārbaudīts rīks pētnieku savstarpējai domu apmaiņai un sadarbībai, uzsver INTERFRAME-LV vadītāja, “reCOVery-LV” dalībniece un pētniece prof. Baiba Rivža. Forumā profesore B. Rivža raksturoja digitālo vidi un tās iespējas uzņēmējdarbībā, analizējot arī Latvijas pozīcijas Eiropas Savienībā (ES) un Baltijā pēc Digitālās ekonomikas un sabiedrības indeksa (DESI) rādītājiem. Viens no secinājumiem, ka Latvijas sabiedrībai jāiemācās daudz lielākā mērā izmantot visai attīstītās digitālās vides sniegtās iespējas, t. sk. uzņēmējdarbībā un jo īpaši mazajos un vidējos uzņēmumos (MVU).

Forumā Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas (LIKTA) pētniece Vita Vītola-Lapiņa iepazīstināja ar projektu, kurā digitālās prasmes mūsdienu darba tirgus vajadzībām tiek sniegtas jaunām sievietēm, veicinot viņu iesaisti informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) profesijās. Ieva Brence, SIA “Magnetic Professional”, prezentēja profesionālās pilnveides kursus nodarbinātajiem attālinātās apmācības formā, tajā saredzot ne tikai pašreizējās aktuālās vajadzības, bet arī ilgtspēju, līdzīgi kā attālinātajam darbam. Latvijas Interneta asociācijas valdes priekšsēdētāja Ina Gudele raksturoja aktuālākos un parocīgākos digitālos rīkus attālināta darba un mācību iespējām.

Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) pētniece Andra Krasavina  saistībā ar uzņēmumu digitālās transformācijas veicināšanu Baltijas jūras reģionā prezentēja digitalizācijas tendences piecu gadu perspektīvā – kāds ir pašreizējais līmenis un kādu to uzņēmums saskata nākotnē.

Kā viens no pētnieku piedāvātajiem konkrētajiem efektīvajiem rīkiem situācijas uzlabošanai ir digitālā brieduma tests, ar kura palīdzību uzņēmums var sevi novērtēt, salīdzināt ar citiem, saņemt reālus ieteikumus. Pētnieku diskusija īpaši izvērtās par tādiem jautājumiem kā informācijas ieguve un apmaiņa par uzņēmējdarbības digitalizācijas iespējām; attālinātās apmācības izaicinājumi gan saistībā ar tehniskajiem risinājumiem, gan metodēm un pieejām.

   

Dalīties

Saistītais saturs

Projekta “reCOVery-LV” pirmie rezultāti tiek pārbaudīti praksē
07.09.2020.

Projekta “reCOVery-LV” pirmie rezultāti tiek pārbaudīti praksē

Profesore Inna Šteinbuka iepazīstinās ministrus un ekspertus ar reCOVery-LV projektu
27.08.2020.

Profesore Inna Šteinbuka iepazīstinās ministrus un ekspertus ar reCOVery-LV projektu

LU pētīs COVID-19 pandēmijas ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību
17.07.2020.

LU pētīs COVID-19 pandēmijas ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību