2021./2022. mācību gada izskaņā noslēgusies Latvijas mācību priekšmetu olimpiāžu sezona – svinīgu uzrunu, sveicienu un pateicību atmosfērā Latvijas Universitātes (LU) Lielajā aulā apbalvoti 556 skolēni, tostarp 23 Ekonomikas valsts olimpiādes zelta, sudraba un bronzas medaļu, kā arī atzinības rakstu ieguvēji. Visi Ekonomikas valsts olimpiādes zelta un sudraba medaļu ieguvēji saņem iespēju iegūt valsts budžeta vietas LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes bakalaura programmās "Ekonomika" un "Biznesa vadība" latviešu valodā.

Olimpiādes uzvarētājus un viņu skolotājus sveica un medaļas pasniedza LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes (BVEF) dekāns prof. Gundars Bērziņš un zinātņu prodekāne prof. Inna Romānova.

Ekonomikas valsts olimpiāde ir viena no vecākajām ekonomikas olimpiādēm pasaulē un šogad tā notika jau 23. reizi. Tajā piedalījās pustūkstotis skolēnu no visas Latvijas, bet valsts posmā, kas tradicionāli notika BVEF, tika uzaicināti 77 labākie jaunieši. Sīvā konkurencē zelta medaļas ieguva - 3, sudraba - 6, bet bronzas – 7 skolēni. Tāpat 7 jaunieši ieguva atzinības rakstus.

Medaļu un atzinību ieguvēji pārstāv plašu ģeogrāfiju - Alūksne, Rīga, Rēzekne, Valmiera un Jēkabpils, kas pierāda, ka talanti ir atrodami dažādos Latvijas reģionos. Labākais rezultāts valstī Rudolfam Brahmanim no Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas (skolotāja Inguna Vilemsone).

Šī gada olimpiādes valsts posma īpašais temats bija "Vai ekonomikas izaugsme nodrošina ilgtspējīgu attīstību un labklājību?". Skolēni sprieda kāpēc pieaug plaisa starp IKP un labklājības pieaugumu; kāpēc ienākumu pieaugums negarantē labklājības pieaugumu; kā sasniegt ES zaļā kursa mērķus. Skolēni arī pierādīja savu spēju analizēt un argumentēti spriest par elektroenerģijas ražošanas struktūras optimizēšanu kombinējot dažādus resursu veidus.

 

Dalīties