Starptautiskās ekonomikas olimpiādes 2021 atklāšanas ceremonija notiks 26. jūlijā un tajā piedalīsies skolēnu komandas no 43 pasaules valstīm. Olimpiādi atklās un pasaules jaunos talantus ekonomikā uzrunās Latvijas Valsts prezidents Egils Levits un Starptautiskās ekonomikas olimpiādes prezidents Danils Fedoroviks (Danil Fedorovykh), kā arī SEB bankas valdes loceklis Kristaps Strazds un LMT viceprezidents Ingmārs Pūķis. Atklāšanas pasākums būs skatāms LMT Straume un olimpiādes mājaslapā ceremony.ecolymp.org, kā arī sociālo mediju platformās Facebook un Youtube.

Starptautiskajā ekonomikas olimpiādē šogad piedalīsies rekordliels dalībnieku skaits - vairāk nekā 220 skolēni no visiem pasaules kontinentiem, un tā tiešsaistē norisināsies no 26. jūlija līdz 1. augustam. Pasākuma rīkošana uzticēta Latvijai – Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātei.

Valsts prezidents Egils Levits: “Esmu gandarīts, ka Latvija ir uzņēmusies rīkot ceturto Starptautisko ekonomikas olimpiādi. Ar interesi varēsim sekot līdzi, kā šajā sarežģītajā laikā skolēni no visas pasaules apliecinās savas erudīcijas un argumentācijas prasmes par ekonomikas un biznesa aktuālajām problēmām, piemēram, par nodokļu sistēmas sakārtošanu un atbalstu atlabšanai no Covid-19 krīzes.”

Šogad Starptautiskajā ekonomikas olimpiādē ar piecu skolēnu komandu piedalīsies ASV, Albānija, Armēnija, Austrālija, Bangladeša, Baltkrievija, Brazīlija, Bulgārija, Kambodža, Kanāda, Ķīna, Kolumbija, Horvātija, Ekvadora, Gana, Grieķija, Hongkonga, Indija, Indonēzija, Irāna, Īrija, Kazahstāna, Kirgizstāna,  Latvija, Libāna, Lietuva, Malaizija, Meksika, Nepāla, Jaunzēlande, Nigērija, Polija, Portugāle, Rumānija, Krievija, Dienvidkoreja, Spānija, Šrilanka, Šveice, Taivāna, Taizeme, Turcija, Uzbekistāna un Vjetnama.

“Ekonomiskā izaugsme ir ikvienas valsts labklājības pamats, kas iespējams tikai tad, ja sabiedrībā ir pietiekama izpratne par ekonomikas likumsakarībām. Tajā pašā laikā neviena nozare nevar attīstīties lepnā vientulībā. LMT vienmēr ir atbalstījis izglītību un starpnozaru tīklošanos, kas var radīt jaunu pievienoto vērtību, ko diendienā apliecina arī mūsu veiksmīgā sadarbība ar zinātnes un pētniecības institūcijām, radot inovatīvas, eksportspējīgas tehnoloģijas. Mēs ar patiesu interesi sekosim līdzi jauniešu spējai pielietot savas zināšanas, meklējot risinājumus sarežģītiem uzdevumiem. Šī ir iespēja ieskatīties tuvākajā nākotnē un redzēt, kādā virzienā attīstās nākotnes sabiedrības domāšana,” saka LMT viceprezidents Ingmārs Pūķis.

Olimpiādes ietvaros skolēni individuāli sacentīsies interaktīvā finanšu pratības spēlē, ekonomikas zināšanu un to pielietošanas spēju pārbaudē. Komandās dalībnieki meklēs un piedāvās labāko stratēģiju biznesa situācijas risināšanai. Šogad šo situāciju izstrādāja EY Latvijas biroja konsultantu komanda Ievas Kozlovskas vadībā, un septiņi EY konsultanti aktīvi iesaistīsies vērtēšanā kā vadošie žūrijas locekļi. Tiks pasniegtas medaļas par individuāliem sasniegumiem, kā arī kausi trim labākajām komandām kopvērtējumā.. Dalībnieki varēs pretendēt arī uz SEB bankas speciālbalvu, kuru piešķirs par ilgtspējīgāko biznesa situācijas risināšanu.

“SEB banka vienmēr ir gatava atbalstīt jauniešus viņu centienos mācīties, attīstīties un sasniegt vairāk. Viņu rokās ir mūsu nākotne un svarīgi, lai, mācoties un tālāk veidojot savu karjeras ceļu, viņi aizdomātos par to, ka katram viņu lēmumam un katrai izvēlei var būt globālas sekas. Tāpēc SEB banka īpašu balvu pasniegs komandai, kura, risinot biznesa izaicinājumu, vairāk aizdomāsies par globālo ietekmi un izvēlēsies ilgtspējīgu pieeju,” skaidro SEB bankas valdes loceklis Kristaps Strazds.

Tāpat olimpiādes ietvaros notiks prominentu Latvijas un ārvalstu lektoru lekcijas un virtuālās ekskursijas. Ar lekcijām par dažādām ar ekonomiku un biznesu saistībām tēmām uzstāsies Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks, EY Baltijas valstu Revīzijas nodaļas partnere Diāna Krišjāne, Tesālijas Universitātes prof. Mihails Zobolakis (Michel Zouboulakis), Monetāro un finanšu pētījumu centra CEMFI ekonomisti Rafaēls Repulo (Rafael Repullo) un Manuēls Arelāno (Manuel Arellano), kā arī citi lektori. Olimpiādes dalībniekiem un citiem interesentiem būs iespēja doties virtuālā ekskursijā uz Latvijas Bankas Naudas pasauli.

Šogad Starptautiskā ekonomikas olimpiāde notiks jau ceturto reizi un tās atklāšanas un noslēguma pasākumus vadīs dažādu biznesa pasākumu ilggadējs moderators Edgars Kuzmans. Latviju olimpiādē pārstāvēs divi Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēni - Andris Dalbiņš un Jēkabs Gritāns, Valts Vītums - Jaunzems no RTU inženierzinātņu vidusskolas, Roberts Ralfs Vārslavs no Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas un Emīls Šmits no Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskolas. Pērn visi Latvijas komandas dalībnieki ieguva medaļas un 4. vietu valstu kopvērtējumā. Savukārt 2019. gadā mūsu komanda no olimpiādes atgriezās ar sešām medaļām. 2018. gadā Latvijas komanda kļuva par labākajiem pasaulē un ieguva 1. vietu visu komandu kopvērtējumā.

Olimpiādes norise Latvijā ir iespējama pateicoties SEB bankas un Latvijas Mobilais Telefons, kā arī Valsts izglītības un satura centra, kā arī Latvijas Bankas intelektuālam un finansiālam atbalstam.

Dalīties