4. oktobrī LU Zinātņu mājā notika lielākais studentu Biznesa iespēju festivāls Ziemeļeiropā - ICEBREAKERS'19, kurā piedalījās 700 jaunieši un studenti no vairāk kā 20 Latvijas mācību iestādēm, kā arī ārvalstu studenti. Fināla galveno balvu 10 000 EUR grantu savas idejas realizēšanai sadalīja divas jaunuzņēmumu komandas. Pirmo vietu un 7000 EUR finansējumu savas biznesa idejas realizācijai saņēma mākslīgā intelekta platforma YogaSense.AI, individualizētu jogas apmācības programmu izveidei ar tūlītēju atgriezenisko saiti, kas ļauj mazināt traumu iespēju, bet otro vietu un 3000 EUR atbalstu saņēma OKRAFTS uzņēmums, kas piedāvā augstas kvalitātes balansa dēļus, palīdzot sportistiem pilnveidot sērfošanai, skeitbordam un wakebordam u.c. sporta veidiem nepieciešamās iemaņas.

Icebreakers'19 pasākumu svinīgi atklāja un jaunos biznesa entuziastus uzrunāja Latvijas Republikas Prezidents Egils Levits, kas, sniedzot savu redzējumu par Latvijas studentu uzņēmējdarbības nākotni atzina, ka jaunieši ir mūsu nākotne un ir svarīgi, ka jaunieši līdzdarbojas mūsu kopīgās nākotnes veidošanā. Tomēr idejas ir ne vien jārada, bet arī jānoved līdz rezultātam, kur būtiska loma ir starpsektoru sadarbībai - universitātēm, industrijām, politikas veidotājiem un sabiedrībai kopumai. Tādēļ ir svarīgi izmantot visas iespējas, par ko vēstīts arī šajā pasākumā. 

Visas dienas garumā uz divām skatuvēm uzstājās globālo uzņēmumu pārstāvji (WIX.com, Revolut, Cognizant u.c.)  un vietējās startup zvaigznes (Printful, Anatomy Next, solfeg.io), stāstīdami par nākotnes profesijām, tehnoloģiju attīstību un praktiskām iespējām biznesa un inovāciju radīšanai. Finālā 10 studentu komandas prezentēja savas biznesa idejas festivāla žūrijai un cīnījās par iespēju tikt pie līdz pat 10 000 EUR liela finansējuma savas biznesa idejas realizēšanai. 

Kā uzsver LU studentu Biznesa inkubatora vadītājs Kārlis Kivlenieks: “Izdarīt gala izvēli un noteikt uzvarētājus nebija vienkārši, jo kopumā biznesa ideju konkursam saņēmām vairāk kā 30 pieteikumus, no tiem izvēloties 10 labākos, kas savas idejas prezentēja uz festivāla galvenās skatuves. Ideju izvērtēšanā balstījāmies uz konkrētiem kritērijiem: idejas novitāte, izaugsmes potenciāls, konkurētspēja, komanda un īstenošanas potenciāls. YogaSense.AI saskatījām lielāko potenciālu, jo komandas dalībniekiem ir atbilstošas prasmes un pieredze idejas tālākai attīstīšanai, kā arī tā risina konkrētu problēmu ar kuru saskaras daudzi cilvēki no strauji augošās jogas komūnas visā pasaulē. Saskatām, ka šo ideju būs iespējams mērogot un tā nebūs tikai lokāla. Apsveicam YogaSense.AI komandu un priecāsimies viņiem sniegt atbalstu LU Biznesa inkubatorā!“ 

Paralēli prezentācijām un iedvesmas lekcijām festivāla EXPO zonā jauniešiem bija iespēja iegūt praktisku informāciju biznesa un inovāciju radīšanai, tajā bija iespējams satikt gan potenciālos darba devējus un sadarbības partnerus, gan uzzināt par pieejamajiem atbalsta instrumentiem un uzņēmējdarbības programmām. EXPO dalībnieku vidū bija LU Biznesa inkubators, RTU Design Factory, LIAA, Labs of Latvia, Connect Latvia, Global Shapers Latvia, LatBan, NewDoor, Go Beyond, EY, Prakse.lv, Yes Family!

“Esam pārliecināti, ka jauniešos ir ne tikai interese, bet arī vēlme iesaistīties un realizēt savas idejas. RTU Dizaina fabrikā - inovāciju un uzņēmējdarbības atbalsta platformā, pēdējos 3 gados esam iesaistījuši un atbalstījuši vairāk nekā 120 komandas. “Inovāciju granti studentiem” projekts sniegs iespēju atbalstīt 4 reizes vairāk komandu, studentu un jauno zinātnieku. Icebreakers festivāls ir lieliska platforma, kur tīkloties, iedvesmoties, veidot kontaktus un iegūt informāciju par atbalsta iespējām,” min RTU Dizaina fabrikas uzņēmējdarbības atbalsta programmu vadītāja Liene Briede.

Festivālu rīko Latvijas Universitāte sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti un Digital Freedom Festival. Icebreakers'20 norisināsies 2020.gada 2.oktobrī. 

Vairāk informācijas: www.icebreakers.lv
Festivāls "Icebreakers'19" tiek atbalstīts ar ERAF līdzfinansēto projektu Nr. 1.1.1.3/18/A/007
“Latvijas Universitātes inovāciju granti studentiem"

Dalīties